Løst & fast

cinque terre 828614 1920

Rejs ud og bliv klogere på verden

Efter at have levet mange år i det samme land kan det være svært at forestille sig hvordan verden uden for det pågældende land ser ud. Børn som aldrig har rejst rundt kan have svært ved at vide, hvad der sker rundt omkring i verden. Naturligvis har man måske set nyheder og fjernsyn, hvor man får en ide om hvordan verden hænger sammen. Har man ikke været der forstår man det dog ikke helt. Derfor kan det være en god ide at rejse ud idet man har muligheden for det.

På den måde vil man blandt andet lære mere om FNs menneskerettigheder, som blev vedtaget i 1948. Derudover kan man også lære mere om hvad man giver penge til i udlandet. Mange af de penge man betaler i skat går til forskellige projekter rundt omkring i verden. Blandt andet gør DANIDA mange forskellige ting i verden, som er statsstøttet. Alle disse ting kan man lære mere om hvis man rejser ud.

Brug et par år på at blive klogere

Man har tidligere snakket meget nedladende om den tid man har efter gymnasiet. Mange har omtalt denne tid som fjumreår eller som sabbatår og det har altid stået skrevet mellem linjerne, at det blot var et enkelt år. Derudover stod det også skrevet mellem linjerne, at det var noget der skete inden en uddannelse. I stedet for at have så stringent en tilgang til tiden efter gymnasiet kan man dog se denne tid, som noget af det vigtigste der sker i ens liv.

Man er nemlig tilpas ung til at være eventyrlysten og ikke lade udfordringer stoppe en. Man har al den tid i verden og man er ofte meget idealistisk. Alle disse ting gør, at man potentielt kan gøre mange gode ting rundt omkring i verden. Det bør man udnytte og rejse ud og opleve hvordan man kan gøre verden til et bedre sted.

Blandt andet kan man rejse til steder, hvor det er meget tydeligt, at FNs menneskerettigheder bliver overtrådt. I 1948, i hælene på anden verdenskrig, opstillede FN en række menneskerettigheder. Det er en erklæring, hvor det gøres meget klart, at menneskerettigheder gælder for alle mennesker. Udover, at det er alle mennesker, gælder de også hele tiden. Man har efterfølgende vedtaget andre menneskerettigheder, som også bruges i dag.

Tag del i diskussionen om menneskerettigheder

Først når man med egne øjne har set hvordan menneskerettighederne i hele verden overskrides konstant kan man få lyst til at gøre noget ved det. Det er især når man ser folk blive uretfærdigt behandlet, at man har lyst til at bo i en mere retfærdig verden. Der er mange forskellige måder, hvorpå man kan gøre noget ved det. Man kan blandt andet arbejde frivilligt i en organisation.

En af de ting man kan gøre er at undersøge DANIDAS projekter. De støtter mange projekter i hele verden med udviklingsstøtte. Måske finder man et projekt, som man kan sympatisere ekstra meget med. Man kan undersøge om den pågældende organisation, firma eller gruppe har brug for frivillig hjælp. Hvis det er tilfældet kan man være så heldig at arbejde det sted og lære en masse. Man behøver ikke på forhånd vide hvor lang tid man skal være væk. Måske ved man, at man minimum vil være væk et halvt år. Hvis man dernæst kan mærke, at man har brug for at blive længere kan man blot gøre det.

Have your say