Sundhed

Alternativ behandling af psykiske lidelser

Alternativ behandling er betegnelsen for de behandlingsformer, der ikke hører under konventionel behandling, også kaldet evidensbaseret behandling, eller klassisk medicin. Der findes rigtig mange forskellige behandlingsformer, der kan samles under udtrykket alternativ behandling. Også når det kommer til psykiske lidelser eller problemer som f.eks. humørsvingninger, depression eller stres, kan man ofte effektivt behandle helt uden brug af konventionel behandling eller medicin, men simpelthen ved hjælp af alternativ psykisk behandling eller naturmedicin.

Flere og flere danskere gør brug af de forskellige alternative behandlingsformer, og mange er rigtig glade og tilfredse med resultatet, som oftest er ganske effektivt, hvis behandlingen udføres korrekt og af en person, der har erfaring og ekspertise inden for området. Sommetider bruges alternativ behandling dog som komplementær behandling, dvs. sammen med konventionel behandlingsformer eller traditionel medicin.

Mange former for alternativ psykisk behandling

Der findes i dag en bred vifte af alternative behandlinger af psykiske lidelser. Hvilken form for behandling, man bør gennemgå, afhænger af hvilken psykisk lidelse, der arbejdes med. Som fine eksempler på effektive alternative psykiske behandlinger kan f.eks. nævnes mindfulness og akupunktur. Mens akupunktur kan dateres helt tilbage til det gamle Kina, er mindfulness en nyere alternativ behandlingsform.

Begge former for alternativ behandling kan modvirke psykisk besvær eller lidelser som f.eks. stres og depression. Kendetegnet ved alternative behandlinger er, at man ikke har videnskabeligt bevis på, hvorvidt de virker. På den måde modsætter det sig traditionel medicin og konventionel behandling af psykiske lidelser.

Men både i forbindelse med akupunktur og mindfulness, kan mange mennesker vidne om, at det har hjulpet dem ud af en stresset eller depressiv tilværelse. Dette gælder også for den alternative behandlingsform hypnose.

Prøv hypnose – det virker!

Hypnose er et af de mange fine tilbud, der er til konventionel behandling og traditionel medicin. Selvom ordet hypnose kommer af det græske ord for søvn, hypnos, er det faktisk et misvisende navn. Når man er i hypnose, er det ikke det samme som, at man sover. Den hypnotiserede befinder sig nærmere i en form for trance, der kan være let eller så dyb, at det nemt forveksles med en søvnlignende tilstand – men man sover altså ikke. I denne trancetilstand kan hypnotisøren så lægge nye og positive billeder ind i underbevidstheden hos patienten på en sådan måde, at de nye billeder erstatter de negative, der måtte være i forvejen.

Når hjernen er i trance, kan den nemlig ikke skelne mellem fantasi og virkelighed, og på den måde kan en hypnotisør altså ”snyde” hjernen ved at ændre visse psykiske billeder. Flere er skeptiske over for denne form for alternativ psykisk behandling, men så mange mennesker kan ikke tage fejl. Hypnose virker, og det er en effektiv og veldokumenteret alternativ behandlingsform.

Ikke alt alternativ behandling er lige god

Der findes mange alternative behandlingsformer, men ikke alle er lige gode. Det kan være svært at regne ud, hvad der er plattenslageri. Numerologi er et eksempel på en alternativ behandlingsform, der giver sig ud for at virke, men som egentlig ikke gør det. En numerolog vil fortælle dig, at din psykiske lidelse kan kurere, hvis du ændrer dit navn, fordi forskellige bogstaver har forskellige talværdier.

Men lad dig ikke narre. Der er desværre nogen, der udnytter, at alternative behandlinger er så populære, og at folk desperat søger efter en løsning på deres psykiske problemer. Derfor er det vigtigt, at man orienterer sig på området, inden man betaler for en alternativ psykisk behandling, for det er altså ikke alle, der virker. Man skal helst kunne skelne mellem det rene plattenslageri, som numerologi er et perfekt eksempel på, og så en effektiv og veldokumenteret behandlingsform, som f.eks. hypnose.

Have your say